Uwielbiam makaron, szybko mam obiad, jest nieskomplikowany w przygotowaniach... Ostatnio mój połówek wyjeżdża do Włoch, no i poprosiłam o oliwę i parmezan;) Mam! Zrobiłam spaghetti carbonada, pyszne danie, do tego sycące. Gorąco polecam;)
Składniki:
- 500g makarony spaghetti
- 420g boczku wędzonego
- 250g parmezanu
- 300ml śmietany 36%
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 3 żółtka
- łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Na początku wstawiamy wodę, solimy, gdy będzie woda wrzała wrzucamy makaron.
- W między czasie kroimy cebule w drobną kostkę, oraz boczek.
- Na patelnię wlewamy oliwę szklimy cebule, dodajemy boczek - wytapiamy.
- Do miski wbijamy 3 żółtka dodajemy do nich śmietanę - mieszamy, następnie dodajemy starty parmezan i pieprz.
- Gotowy makaron odcedzamy - nie przelewamy zimną wodą, gorący przekładamy do miski z masą jajeczno serową, mieszamy aż makaron pokryje się sosem, na koniec dodajemy boczek z cebulą. Podajemy od razu, obsypujemy serem, i/lub natką pietruszki.
Smacznego!
Uwielbiam te spagetti :)
OdpowiedzUsuń