sobota, 15 czerwca 2013

Placki Marchewkowe

Placki są proste i szybkie w przygotowaniu. Takie właśnie dania lubię gdy mam niewiele czasu na małe co nie co;) Placki są lekko pikantne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środki. Po prostu pyszne!



Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 pęczka natki pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
  1. Marchewki myjemy, osuszamy, następnie obieraczką usuwamy skórkę.
  2. Trzemy na tarce o grubych oczkach.
  3. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę garść startego żółtego sera oraz poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawiamy.
  4. Mieszamy wszystkie składniki aby się połączyły.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, po chwili łyżką stołową nakładamy masę formując placki.
  6. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
  7. Podajemy od razu po przygotowaniu.
  8. Dobrym dodatkiem do placków będzie jogurt naturalny lub śmietana.

 Smacznego!