czwartek, 11 lipca 2013

Młode ziemniaki z rozmarynem

Ziemniaki to generalnie podstawowy dodatek do obiadu... Gdy jednak pojawią się młode, korzystam ile mogę i urozmaicam  ich podawanie. Ostatnio wpadłam na pomysł aby podaj je z rozmarynem,na parapecie rośnie u mnie świeży wiec przechodząc obok "niego" przypominał mi aby go wypróbować;)

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • łyżka płaska soli
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 szczypty pieprzu młotkowanego
  • garść startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
  1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 220*C
  2. Ziemniaki szczoteczką "szorujemy" pod bieżącą wodą , następnie osuszamy,
  3. Przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, kroimy na połowę (wzdłuż ich długości), a większe na 4 części.
  4. dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą - wszystko mieszamy aby przeprawy " oblepiły" wszystkie ziemniaki.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45- 50 minut.
  6. W połowie pieczenia przewracamy ziemniaki, 
  7. Dziesięć minut przed końcem obsypujemy ziemniaki parmezanem
  8. Podałam ze schabem w aromatycznej panierce.
Smacznego!