Jak wiadomo uwielbiam drób, staram się urozmaicać jego podawanie. Dzisiaj filet z kurczaka w panierce z natkąpietruszki, która po usmażeniu zrobiła się chrupiąca, w smaku niesamowite wrażenie. Polecam spróbować. Do niego podałam sałatkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i cebulą polaną dressingiem
Składniki:
Mięso:- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej
- garść startego parmezanu
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 2 szczypty pieprzu kolorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- jajko
Sałatka:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 duży lub dwa małe pomidory
- 1 cebula
- 125ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 50ml wody mineralnej gazowanej
Wykonanie:
- Mięso płuczemy, usuwamy zbędne błony, osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozklepujemy przykrywając folią spożywczą (nie będziemy brudzić wszystkiego wokół)
- Mięso przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
- Przygotowujemy panierek, bułkę tartą mieszamy z pociętą natką pietruszki, dodajemy stary na drobnych oczkach parmezan, pieprz kolorowy.
- Jajko rozkłócimy w głębokim talerzu.
- Panierujemy mięso wkładając do panierki ( z obu stron) następnie do jajka i znowu do panierki.
Filet w panierce |
- Najlepiej wlewać wszystko do małego słoiczka, łatwiej całość wymieszamy.
- Do słoiczka wlewamy olej, dodajemy miód, przyprawy i na sam koniec wodę gazowaną.
- Zakręcamy słoiczek i potrząsamy aby składniki się wymieszały.
dressing |
Sałatka:
- Kapustę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, kroimy uprzednio umytego pomidora na mniejsze kawałki.
- Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i tą połówkę ponownie na pół i w plastry.
- Łączymy kapustę, z pomidorem i cebulą, przed podaniem polewamy przygotowanym dresingiem, ponownie mieszamy.
Wracamy do mięsa...
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na wolnym ogniu z obu stron do zarumienia się panierki.
smażymy fileta |
Gotowe danie |
Smacznego!
super ta panierka! Zapisuję do wykorzystania, bo kurczaka również wielbię :D
OdpowiedzUsuńdaj znać jak Ci smakowało;)
Usuńpodkradnę przepis na pewno :) uwielbiam pierś z kurczaka pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń