Ziemniaki to generalnie podstawowy dodatek do obiadu... Gdy jednak pojawią się młode, korzystam ile mogę i urozmaicam ich podawanie. Ostatnio wpadłam na pomysł aby podaj je z rozmarynem,na parapecie rośnie u mnie świeży wiec przechodząc obok "niego" przypominał mi aby go wypróbować;)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka płaska soli
- 2 szczypty pieprzu kolorowego
- 2 szczypty pieprzu młotkowanego
- garść startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 220*C
- Ziemniaki szczoteczką "szorujemy" pod bieżącą wodą , następnie osuszamy,
- Przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, kroimy na połowę (wzdłuż ich długości), a większe na 4 części.
- dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą - wszystko mieszamy aby przeprawy " oblepiły" wszystkie ziemniaki.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45- 50 minut.
- W połowie pieczenia przewracamy ziemniaki,
- Dziesięć minut przed końcem obsypujemy ziemniaki parmezanem
- Podałam ze schabem w aromatycznej panierce.
Smacznego! |
Ziemniaki i rozmaryn idealne połączenie.
OdpowiedzUsuń