środa, 24 lipca 2013

Tort Smok - Szczerbatek

 Niedawno były urodziny mojej córki. Jak co roku pytam jaki chciałyby tort. W tym roku zainspirowana bajką " Jak wytresować smoka" Chciała smoka Szczerbatka. Poszukiwania trwały kilka dni aby oprzeć się na wzorze, który będzie wykonalny przeze mnie.
Znalazłam zdjęcie i na nim się wzorowałam KLIK. Tort wszystkim smakował, w przekroju musiałam zrobić dosłownie w " locie" gdy córka przechodziła obok mnie ;)

Składniki:
Biszkopt:
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do - 1 łyżeczka
  • masło do posmarowania misy - 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki barwnika(żółty) w proszku
Krem:
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanki
  • masło - 2 kostki - 500 gramów
  • spirytus/wódka - 50 mililitrów
  • cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
  • czekolada gorzka - 200 gramów
  • czekolada mleczna 100gramów
  • aromat cytrynowy
Lukier plastyczny:
  • cukier puder - 500gram
  • żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
  • glukoza -3 łyżeczki
  • gorąca woda - 30ml
  • Barwniki u mnie w proszku ( karmelowy brąz, czarny oraz zielony)
 Wykonanie:
Przygotowanie tortu zaczynamy od lukru plastycznego, gdyż musi on nam dobrze "stwardnieć" abyśmy mogli swobodnie z nim pracować:
  1. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody, czekamy aż napęcznieje.
  2. Po chwili dodajemy glukozę, wstawiamy na gaz i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny jak i glukozy. 
  3. Dosypujemy stopniowo cukier puder.
  4. Gdy masa będzie w zwarta ugniatamy już ręką, dosypując ewentulanie cukier puder.
  5. Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.(Rybki plus oczy Szczerbata jak i niewielkie kwiatki) 
  6. Odkładamy także kulkę, wielkości małej piłeczki, aby zmieściła się nam w dłoni i barwimy na czarno - z tej części zrobimy Szczerbatka, jak i niewielką część na zielono - trawa;) 
  7. Smoka oraz rybki formujemy od razu i wkładamy do lodówki.
  8. Reszta czeka na "swoją kolej" 
Robimy krem:
  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukier waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększydwukrotnie swoją objętość. Odstawiamy do przestudzenia. 
  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy także w kąpieli wodnej. 
  3.  Masło najlepiej o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując. 
  4. Na koniec dodajemy spirytus oraz aromat cytrynowy. 
  5. Wkładamy do lodówki. 
Przygotowanie biszkoptu:
  1. Żółtka ucieramy z łyżką octu i proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką, zawsze się do tej zasady stosuje i biszkopt wychodzi mi za każdym razem) 
  2. Ubijamy białka, wsypujemy stopniowo cukier.
  3.  Masę jajeczną wlewamy do białek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę. 
  4.  Do tortownicy ( u mnie o średnic 21,5cm) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 40 minut.
  5.  Studzimy. 
 Przygotowanie tortu:
  1. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części, przekładamy kremem, wierzch tortu także smarujemy kremem. 
  2. Lukier plastyczny będzie ładnie nam przywierał do całości. 
  3. Rozwałkowujemy brązową część na desce rozsypanej cukrem pudrem( czytałam o tym aby sammarować blat olejem, nie stosowałam tego sposobu..jeszcze), gdy uzyskamy odpowiednią wielkość przekładamy na tort. 
  4. Nadmiar ucinamy, formujemy w ten sposób, aby uzyskać "jak moja córka stwierdziła "góry vel wulkan" Z Zielonej części tworzymy coś na kształt zielonego placka - teraz w układamy na torcie, następnie dodajemy Szczerbatka. 
  5. Z pozostałej części "góry" formujemy koszyczek, wkładamy do niego rybki kładziemy obok smoka. 
  6. Z reszty robimy" kamienie i układamy wokół tortu. 
  7. Gdy zostaną na torcie białe ślady po cukrze pudrze usuniemy parą wodną delikatnie " dotykając" nią tort. 

Biszkopt - Studzimy;)


Przekrojony na 3 części - posmarowany kremem


Zoom na Szczerbatka;)

Smacznego!