Surówki latem są najlepsze! Warzywa są tańsze niż zimą czy jesienią. Lubię je robić zwłaszcza teraz, gdy jest upał są orzeźwiające lekkie i świeże;)
Składniki:
- Główka kapusty białej
- 1 ogórek zielony
- pęczek kopru świeżego
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- łyżka octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, kroimy na cztery części (moim zdaniem lepiej się szatkuje)
- Następnie szatkujemy kapustę.
- Kroimy ogórka w plastry półksiężyce (szatkuję ogórka przekrojonego wzdłuż na szatkownicy, jest szybciej i plastry są równe). Nie obieram ogórka, jest bardziej chrupiący, a jeśli zostaje nam surówka na następny dzień, nadal wygląda i smakuje dobrze.
- Dodajemy koper, przyprawiamy. Jeśli macie większą główkę kapusty wtedy przypraw będziecie potrzebowali więcej;)
- Mieszamy dłońmi wszystko
- Podajemy.
Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz