czwartek, 25 lipca 2013

Zupa Pieczarkowa

Pieczarki lubię pod każdą postacią, smażone, panierowane czy grillowane. Przyszedł czas na Pieczarkową, o której zapomniałam. Rodzinka woli smażone..... za zupą nie przepadają (mają kilka ulubionych ), więc zrobiłam dla siebie.


Składniki:
  • 500gram pieczarek
  • 1 cebula(duża)
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • bulion (i mnie rosół z dnia poprzedniego)
  • makaron (świderki, łazanki)

Wykonanie:
  1. Cebule kroimy w pół plastry, podsmażamy na maśle( najlepiej w garnku), następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. 
  2. Solimy, gdy odparuje płyn podsmażamy jeszcze chwilę, następnie zalewamy bulionem, około 2 litry. 
  3. Przyprawiamy, dodajemy śmietanę, czekamy aż się zagotuje. 
  4. Gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu. 
  5. Makaron gotuje osobno potem dodaje na talerzu do zupy, wolę gdy jest al dente, podczas podgrzewania mam obawy iż rozgotuje się.