niedziela, 1 września 2013

Podpłomyki do piwa

Podpłomyki do piwa odkryłam w jednej z restauracji do której czasem "wpadam". Zasmakowały mi bardzo, choć to jest najprostsza wersja jaką u nich jadłam. Spróbowałam odtworzyć je w domu, z rożnym skutkiem, w końcu udało się! Lubię wieczorem w weekend usiąść przed tv małe piwko i podpłomyki do tego - obok cudowne towarzystwo ;) Tutaj zrobione są z parmezanem, choć z żółtym serem bardziej mi (nam) smakują.

Składniki:
  • 330g mąki
  • 200ml ciepłej wody
  • 2łyzki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 300gram sera (żółtego lub parmezanu)
  • oregano (suszone)

Wykonanie:

Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku mokre składniki, potem suche, pamiętając jednak aby drożdże nie były w " pobliżu" soli
Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.
W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)

Nastawiamy piekarnik na 220*C

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.
Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, dosypujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.
Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.
Smacznego chrupania;)