Nadziałam cebule ulubionymi dodatkami, jeśli chcecie wypróbować - polecam! Możemy to danie potraktować jako przekąskę przed Tv, lub jako dodatek do obiadu nadziewając warzywami;)
Składniki:
- 4 cebule
- 150g pieczarek
- filet z kurczaka
- 1/2 pora(część biała)
- garść startego parmezanu
- 1/2 natki pietruszki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
- szklanka bulionu drobiowego(u mnie rosół)
Wykonanie:
- Zaczynamy od obrania cebuli z łupin , następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, ścinamy "daszek" i łyżką wydrążamy cebule.
- Pieczarki kroimy w drobną kostkę, umytego i osuszonego pora kroimy w plastry, potem jeszcze na cztery części, następnie kroimy (także w kostkę) fileta z kurczaka, którego oczywiście wcześniej płuczemy i osuszamy.
- Siekamy natkę pietruszki, dodajemy starty parmezan (zostawiamy trochę, aby obsypać wierzch cebuli z nadzieniem)wkładamy wszystko do miski przyprawiamy - mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy cebule, nadziewamy farszem, obsypujemy pozostałym parmezanem, podlewamy bulionem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30-35 minut.
Jeżeli cebula wydrążona ma więcej niż jedną warstwę wtedy czas pieczenie się wydłuża - musimy sprawdzać kiedy będzie miękka;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz