wtorek, 15 października 2013

Boeuf Strogonow z pieczarkami

Zbliżają się chłodne dni, proponuję ugotować coś pożywnego. Strogonow jest świetnym daniem jednogarnkowym, które możemy urozmaicać na wiele sposobów. Dodałam do niego pieczarki, gdyż strogonow sam w sobie jest dość ubogim daniem, właśnie dodatki sprawiają iż to wspaniałe danie jednogarnkowe.

Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 350 gram pieczarek 
  • duża cebula
  • 1/2szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100g masła klarowanego(do smażenia pieczarek)
  • 2łyżki oleju (do smażenie mięsa)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
  1. Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. 
  2. Kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, podsmażamy do zarumienienia. przekładamy do garnka. 
  4. Następnie kroimy w pół plastry pieczarki, i cebulę.
  5. Pieczarki podsmażamy na suchej patelni , solimy, gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy masło i smażymy pieczarki na rumiano. 
  6. Przekładamy do garnka z mięsem, 
  7. Cebulę smażymy na tej samej patelni co smażyliśmy pieczarki, tylko szklimy, przekładamy do mięsa i pieczarek.
  8. Dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h. 
  9. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około 5 minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
  10. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionym dodatkiem, kaszą, kluskami lub pieczywem;)