Kajzerki, ulubione bułki mojej córki, ogólnie lubi buły wszelkiej maści, lecz te umiłowała sobie najbardziej. Poszukałam przepisu i znalazłam TUTAJ. Jak zwykle ciacho wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, a potem uformowałam bułki, następnie wsadziłam do piekarnika. Nacięcia nie wyszły mi zbyt dobrze, ale smakowo się buły obroniły;)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
- ¾ szklanki letniej wody
- 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Jeśli robicie w automacie:
- Wodę, jajko, roztopione masło wlewamy do automatu, następnie dodajemy sól, mąkę(przesianą), cukier i drożdże, nastawiamy na wyrabianie ciasta drożdżowego.
- Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 8 części, formujemy bułki, nożem ponacinamy "gwiazdki", przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Smarujemy bułki mlekiem lub rozbełtanym jajkiem - odstawiamy na 45 minut.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 15-17 minut (Piekłam 17 minut)
Gdy robicie tradycyjnie:
- Wszystkie składniki wrzucamy.wlewamy do miski, zagniatamy.
- Gdy ciasto mamy zwarte i odchodzi od naczynia wyrabiamy jeszcze chwile. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, formujemy bułki, nacinamy j/w, smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na około 45 minut.
- Pieczemy w rozgrzanym Piekarniku nagrzanym do 220*C 15-17 minut.
*W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia podana jest 225*C, ja jednak piekłam w 2208C w zupełności to wystarczyło;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz