Zbliżają się chłodne dni, proponuję ugotować coś pożywnego. Strogonow jest świetnym daniem jednogarnkowym, które możemy urozmaicać na wiele sposobów. Dodałam do niego pieczarki, gdyż strogonow sam w sobie jest dość ubogim daniem, właśnie dodatki sprawiają iż to wspaniałe danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 350 gram pieczarek
- duża cebula
- 1/2szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 100g masła klarowanego(do smażenia pieczarek)
- 2łyżki oleju (do smażenie mięsa)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Kroimy w cienkie paski, obtaczamy w mące.
- Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso, podsmażamy do zarumienienia. przekładamy do garnka.
- Następnie kroimy w pół plastry pieczarki, i cebulę.
- Pieczarki podsmażamy na suchej patelni , solimy, gdy puszczą soki i woda odparuje dodajemy masło i smażymy pieczarki na rumiano.
- Przekładamy do garnka z mięsem,
- Cebulę smażymy na tej samej patelni co smażyliśmy pieczarki, tylko szklimy, przekładamy do mięsa i pieczarek.
- Dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ostra papryka)zalewamy bulionem i dusimy - czas zależy od rodzaju wołowiny jaką użyjemy, może to trwać nawet 2h.
- Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, po około 5 minutach wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionym dodatkiem, kaszą, kluskami lub pieczywem;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz