Przepis na roladę serową dostałam od teściowej. Dobra do tradycyjnych kanapek, lecz pokrojona w słupki sprawdza się jako przekąska do piwa. Jak dla mnie ogórki kiszone przemycone w roladzie są do przełknięcia (których nie cierpię), nadają ciekawej struktury roladzie.
Składniki:
- 500g sera gouda (pełnotłusty)
- 2 duże ugotowane na twardo jajka
- 150gram wędliny
- 5-6 ogórów kiszonych
- 2 serki topione
- 200g masła
Wykonanie:
- Zaczynamy od zagotowania wody w garnku (tyle aby po włożeniu sera został cały przykryty wodą)
- Wkładamy ser do gorącej wody na około 40 minut. Możemy również włożyć go do woreczka foliowego - dużego gdy obawiamy się że ser się "rozejdzie".
- W tym czasie kroimy szynkę, białko jajka i ogórki w kostkę.
- Masło ucieramy z żółtkami i serkami topionymi, do utartej masy wrzucamy pokrojone składniki.
- Mieszamy razem, aby wszystkie składniki się wymieszały - połączyły w zwartą masę.
- Wyciągamy ser z wody rozwałkowujemy (najlepiej na folii spożywczej) ser, smarujemy na nim farsz.
- Zwijamy w roladę, zawijamy folię, wkładamy na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz