sobota, 11 stycznia 2014

Rolada serowa

Przepis na roladę serową dostałam od teściowej. Dobra do tradycyjnych kanapek, lecz pokrojona w słupki sprawdza się jako przekąska do piwa. Jak dla mnie ogórki kiszone przemycone w roladzie są do przełknięcia (których nie cierpię), nadają ciekawej struktury roladzie.

Składniki:
  • 500g sera gouda (pełnotłusty)
  • 2 duże ugotowane na twardo jajka
  • 150gram wędliny 
  • 5-6 ogórów kiszonych
  •  2 serki topione
  • 200g masła

Wykonanie:
  1. Zaczynamy od zagotowania wody w garnku (tyle aby po włożeniu sera został cały przykryty wodą)
  2. Wkładamy ser do gorącej wody na około 40 minut. Możemy również włożyć go do woreczka foliowego - dużego gdy obawiamy się że ser się "rozejdzie".
  3. W tym czasie  kroimy szynkę, białko jajka i ogórki w kostkę.
  4. Masło ucieramy z żółtkami i serkami topionymi, do utartej masy wrzucamy pokrojone składniki.
  5. Mieszamy razem, aby wszystkie składniki się wymieszały - połączyły w zwartą masę.
  6. Wyciągamy ser z wody rozwałkowujemy (najlepiej na folii spożywczej) ser, smarujemy na nim farsz.
  7. Zwijamy w roladę, zawijamy folię, wkładamy na noc do lodówki.