piątek, 4 kwietnia 2014

Frytki z marchewki

Próbuje od jakiegoś czasu wprowadzać coś lżejszego do menu domowego. Zwykle ponoszę porażkę. Domownicy niechętnie na takowe dania patrzą, a dla mnie samej, zwykle nie chce się przygotowywać czegoś innego. Jeśli macie przepisy na dania tzw " samo się robi" to chętnie przygarnę i wypróbuje ;)


Składniki:
  • 2-3 marchewki
  • majeranek
  • sól morska (u mnie młynek Kamis)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  1. Wykonanie:
  2. Nastawiamy piekarnik na 200*C
  3. Umytą i wysuszoną marchew obieramy, kroimy w słupki/paski.
  4. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i majerankiem, dodajemy olej - mieszamy.
  5. Przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 25-30 minut. Jeśli wolicie bardziej chrupiące dodajcie kilka minut.