Przepis ten podesłała mi fantastyczna osoba, którą poznałam jakiś czas temu. Elu, bardzo Ci dziękuję za przepis, jest genialny. Proszę o więcej ;) Dodatek żurawiny sprawdził się. Dodatek słodko kwaśnej nuty do kaszy, okazał się połączeniem idealnym!
Składniki:
Kotlety:
- saszetka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1/2 czerstwej startej bułki
- garść żurawiny
- jajko
- sól ziołowa do smaku (u mnie Kamis w młynku)
- 2-3 łyżki oleju
Dip:
- 1/3 pęczka kopru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Studzimy.
W tym czasie robimy dip. Do jogurtu dorzucamy pokrojony koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy - odstawiamy aby się " przegryzło.
Kasza ma już odpowiednią temperaturę - blendujemy, przekładamy do miski, Dorzucamy pokrojoną drobno cebulę, jajko, bułkę, żurawinę, sól ziołową. Całość wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formujemy kotlety - u mnie wyszło 6 małych
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, smażymy bez panierowania na złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz