piątek, 6 czerwca 2014

Spaghetti z pesto z pietruszki na oleju rzepakowym

Pesto z pietruszki możemy użyć do makaronów, ziemniaków, do grzanek, a także posmarowane podpłomyki przed pieczeniem świetnie się komponują smakowo. Dzisiaj pokaże Wam spaghetti z udziałem pesto. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego  ten, a nie inny używam od dłuższego czasu

 
 
Składniki:
  • dwie garście natki pietruszki( trzymane z łodygami)
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • łyżka sezamu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2łyżeczki soku z cytryny,
  • 2-3 szczyty soli morskiej
  • 3-4 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • ser parmezan (opcjonalnie)
  • 200g makaronu spaghetti

 
Wykonanie:
  1. Pietruszkę myjemy , osuszamy, odcinamy ogonki.
  2.  Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy słonecznik oraz sezam. Prażymy do zarumienienia na wolnym ogniu. Studzimy.
  3. Następnie pietruszkę wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy słonecznik z sezamem, olej, sok z cytryny i przyprawy.
  4. Miksujemy do uzyskania miałkiej konsystencji.
  5. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente.
  6. Makaron odcedzamy, pozostawiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki przygotowanego pesto, plus 1 łyżka oleju rzepakowego (bez dodatkowego oleju pesto  doskonale smaruje się na grzance)
  7. Przekładamy na talerze, możemy dodatkowo obsypać makaron parmezanem lub innym serem który aktualnie mamy w domu.