Składniki:
- dwie garście natki pietruszki( trzymane z łodygami)
- 1/2 szklanki słonecznika
- łyżka sezamu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2łyżeczki soku z cytryny,
- 2-3 szczyty soli morskiej
- 3-4 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
- ser parmezan (opcjonalnie)
- 200g makaronu spaghetti
Wykonanie:
- Pietruszkę myjemy , osuszamy, odcinamy ogonki.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy słonecznik oraz sezam. Prażymy do zarumienienia na wolnym ogniu. Studzimy.
- Następnie pietruszkę wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy słonecznik z sezamem, olej, sok z cytryny i przyprawy.
- Miksujemy do uzyskania miałkiej konsystencji.
- Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente.
- Makaron odcedzamy, pozostawiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki przygotowanego pesto, plus 1 łyżka oleju rzepakowego (bez dodatkowego oleju pesto doskonale smaruje się na grzance)
- Przekładamy na talerze, możemy dodatkowo obsypać makaron parmezanem lub innym serem który aktualnie mamy w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz