wtorek, 9 września 2014

Kaszanka własnej produkcji

Przepis na kaszankę otrzymałam od teścia, u Niego w rodzinie masarze, wcześniej robili wszelakie wędliny, teraz, emerytowani czasem podzielą się swoją wiedzą. Kaszankę robiliśmy wspólnie, a właściwie ja wykonywałam polecenia, co i jak zrobić. Wyzwaniem okazały się zakupy, gdyż wątróbki wieprzowej nie mogłam dostać - zdziwiłam się bardzo. Wybiegałam tą wątróbkę, mogliśmy zaczynać...

Składniki:
  • 1 kg Serca wieprzowego
  • 1/2kg wątroby wieprzowej (można użyć mniej)
  • 1/2 kg podgardla lub boczku surowego
  • 20dkg słoniny
  • majeranek do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • jelita ( u nas naturalne)
  • 2 szklanki krwi wieprzowej
  • 1kg kaszy jęczmiennej





Wykonanie:
  1. Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości.  W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  2. W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
  3. Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle.
  4. Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
  5. Kasze gotujemy w wywarze -  2 części wywaru, 1 część kaszy.
  6. Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną. 
  7. Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  8. Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
  9. Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
  10. Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy.

Możemy cieszyć się gotowym domowym wyrobem. 
Poniżej dodaję kilka fotografii, które udało się nam zrobić podczas pracy ;)
zmielone podgardle, serce wątroba i słonina

Kasza z krwią
zwijanie kaszanki na mniejsze porcie

Przed parzeniem

Parzenie kaszanki


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz