Placki z użyciem twarogu możemy zrobić na słodko jak i na ostro. Oczywistym jest, wersja na słodko bardziej przypadła domownikom. Zrobiłam bez dodatków, lecz śmiało możecie polać jej sosem owocowym z wiśni, malin, truskawek, żurawiny, lub dodać po prostu jabłka skarmelizowane:)
Składniki:
- 275g twarogu ( u mnie Pilos z Lidla)
- jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego ( można użyć śmietany)
- 4-5 łyżek maki pszennej lub pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania placów
Wykonanie:
- Ser rozdrobnić włożyć do blendera, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy plus jogurt - miksujemy
- Po uzyskaniu płynnej gładkiej masy przekładamy do miski, dodajemy mąkę, mieszamy w celu połączenia składników.
- Możliwe, iż będzie trzeba dołożyć jeszcze mąki, najlepiej zrobić próbę smażąc pierwszego placka czy smaży się równomiernie czy też "rozchodzi się" masa po patelni.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz, nastęnie smażymy placki na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron.
- Możemy obsypać placki dodatkowo pudrem, polać miodem, czy też sosem z ulubionych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz