Przepis na kaszankę otrzymałam od teścia, u Niego w rodzinie masarze, wcześniej robili wszelakie wędliny, teraz, emerytowani czasem podzielą się swoją wiedzą. Kaszankę robiliśmy wspólnie, a właściwie ja wykonywałam polecenia, co i jak zrobić. Wyzwaniem okazały się zakupy, gdyż wątróbki wieprzowej nie mogłam dostać - zdziwiłam się bardzo. Wybiegałam tą wątróbkę, mogliśmy zaczynać...
Składniki:
- 1 kg Serca wieprzowego
- 1/2kg wątroby wieprzowej (można użyć mniej)
- 1/2 kg podgardla lub boczku surowego
- 20dkg słoniny
- majeranek do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- jelita ( u nas naturalne)
- 2 szklanki krwi wieprzowej
- 1kg kaszy jęczmiennej
Wykonanie:
- Serce, wątrobę, podgardle płuczemy, usuwamy zbędne błony, następnie do wysokiego garnka wkładamy serce, gotujemy do miękkości. W połowie czasu gotowania dodajemy 3/4 podgardla lub boczku, resztę kroimy w kostkę i podsmażamy.
- W między czasie jelita jeśli macie w solance przekładamy do miski z wodą i odrobiną octu. Wypłukujemy w ten sposób nadmiar soli.
- Wyciągamy wszystko z garnka, czyli serce wątróbkę, podgardle.
- Przyprawiam wywar na końcu solą i pieprzem.
- Kasze gotujemy w wywarze - 2 części wywaru, 1 część kaszy.
- Wątrobę, podgardle, serce mielimy razem ze słoniną.
- Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Powstałą masę wkładamy do nadziewarki, jelita nakładamy na trzon wspomnianej wcześniej nadziewarki i nadziewamy jelita kaszanką. Końcówki możemy związać nitką lub wykałaczką, jeśli ktoś potrafi ;)
- Następni rozdzielamy zwijając na mniejsze części, tak aby powstały "kiełbaski".
- Parzymy kaszankę we wrzątku około 40 minut - nie gotujemy. Osuszamy.
Możemy cieszyć się gotowym domowym wyrobem.
Poniżej dodaję kilka fotografii, które udało się nam zrobić podczas pracy ;)
zmielone podgardle, serce wątroba i słonina |
Kasza z krwią |
zwijanie kaszanki na mniejsze porcie |
Przed parzeniem |
Parzenie kaszanki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz