Przepis na schab znalazłam TUTAJ Zrobiłam jeden schab nie dwa, jak podano w przepisie, po pierwsze nie zjedlibyśmy takowej ilości, po drugie pierwszy raz robiony, także próba generalna przed nami była. Schab wyszedł wyśmienicie, jest kruchy, wilgotny, godny polecenia!
Składniki:
Do natarcia schabu:
- 1,kg schabu bez kości
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka soli peklowej
- 1 łyżka kolorowego pieprzu (w oryginale pieprz młotkowany z kolendrą)
- 1 łyżka soli czosnkowej,
- 2 łyżki cukru
Do wody w której będziemy parzyć schab:
- łyżka płaska majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 kuliki ziela angielskiego
Wykonanie:
- Do miseczki wsypujemy przyprawy którym będziemy nacierać schab, czyli sól, sól czosnkową cukier, paprykę ostrą, pieprz kolorowy, cukier, sól peklowana.
- Mieszamy wszytko, aby przyprawy się wymieszały,
- Ze schabu usuwamy zbędne błony, tłuszcz, nsępnie przekładamy do naczynia w którym będziemy nacierać schab....
- Nacieramy schab przyprawami, pozostawiamy w naczyniu pod przykryciem na 3 dni, każdego dnia obracamy schab.
- Po tych trzech dniach wkładamy schab do garnka zalanym około 2 litrami wody.
- Zagotowujemy z zielem angielskim, majerankiem, liśćmi laurowymi, następnie parzymy przez 5 minut na wolnym ogniu (ja obiłam to pod przykryciem)
- Wyłączmy, zostawiamy do zupełnego wystygnięcia (najlepiej to zrobić wieczorem, aby przez noc stygło), następnego dnia doprowadzamy do wrzenia, by potem zmniejszyć ogień i parzymy ponownie 5 minut - zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Wyciągamy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zrobiliście właśnie swoją, domową wędlinę, która zachwyci Waszą rodzinę - po pierwszym razie, możecie bawić się z przyprawami, dodając takie jak lubicie najbardziej.
Smacznego !
Schab zaraz po natarciu przyprawami |
Schab po kilku dniach przewracany w lodówce |
Schab gotowy do konsumpcji |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz