wtorek, 7 kwietnia 2015

Schab peklowany- parzony

Przepis na schab znalazłam TUTAJ  Zrobiłam jeden schab nie dwa, jak podano w przepisie, po pierwsze nie zjedlibyśmy takowej ilości, po drugie pierwszy raz robiony, także próba generalna przed nami była. Schab wyszedł wyśmienicie, jest kruchy, wilgotny, godny polecenia!

Składniki:
Do natarcia schabu:
  • 1,kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu (w oryginale pieprz młotkowany z kolendrą)
  • 1 łyżka soli czosnkowej,
  • 2 łyżki  cukru


Do wody w której będziemy parzyć schab:

  • łyżka płaska majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kuliki ziela angielskiego


Wykonanie:
  1. Do miseczki wsypujemy przyprawy którym będziemy nacierać schab, czyli sól, sól czosnkową cukier, paprykę ostrą, pieprz kolorowy, cukier, sól peklowana.
  2. Mieszamy wszytko, aby przyprawy się wymieszały,
  3. Ze schabu usuwamy zbędne błony, tłuszcz, nsępnie przekładamy do naczynia w którym będziemy nacierać schab....
  4. Nacieramy schab przyprawami, pozostawiamy w naczyniu pod przykryciem na 3 dni, każdego dnia obracamy schab.
  5. Po tych trzech dniach wkładamy schab do garnka zalanym około 2 litrami wody. 
  6. Zagotowujemy z zielem angielskim, majerankiem, liśćmi laurowymi, następnie parzymy przez 5 minut na wolnym ogniu (ja obiłam to pod przykryciem)
  7. Wyłączmy, zostawiamy do zupełnego wystygnięcia (najlepiej to zrobić wieczorem, aby przez noc stygło), następnego dnia doprowadzamy do wrzenia, by potem zmniejszyć ogień i parzymy ponownie 5 minut - zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  8. Wyciągamy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zrobiliście właśnie swoją, domową wędlinę, która zachwyci Waszą rodzinę - po pierwszym razie, możecie bawić się z przyprawami, dodając takie jak lubicie najbardziej.

Smacznego ! 
Schab zaraz po natarciu przyprawami
Schab po kilku dniach przewracany w lodówce
Schab gotowy do konsumpcji