piątek, 31 lipca 2015

Kurczak pieczony w garnku

Post napisany ze sporym opóźnieniem, lecz brak czasu jest temu winien. Zapewne przy lepszej organizacji czasu udałoby się wpisać wcześniej...
Niemniej wpis już się realizuje i będziecie mogli zerknąć o co chodzi z tym garnkiem. W pewnym okresie mojego życia i aktywnym życiu kulinarno - blogowym brałam udział w konkursach i ten oto garnek stał sie moją własnością tym sposobem. Jestem z niego zadowolona, wykorzystuje do rożnego typu dań, gotowanych, pieczonych i wypieków również ;)
Dzisiaj zaprezentuję Wam ćwiartki z kurczaka pieczone we wspomnianym wcześniej naczyniu.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180*C
  2. Ćwiartki kurczaka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy papierowy ręcznikiem,
  3. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką,
  4. Do garnka wlewamy olej - tyle aby przykrył dno, władamy mięso i obtaczamy w oleju.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia na 30 minut
  6. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C i pieczemy pod przykryciem jeszcze około 45 minut.
  7. Przed podaniem jeszcze na około 10 minut zostawiamy w piekarniku bez przykrycia.
  8. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Proste przygotowanie, w zasadzie samo się robi, każdy będzie mógł przygotować samodzielnie.