wtorek, 6 października 2015

Ziemniak nadziewany - foto instrukcja

Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się w Bułgarskiej sałatce Szopskiej, tym razem wa sałatka była niemal każdego dnia przez nas zamawiana, lecz wiele innych kulinarnych smakołyków również.
Dzisiejszy post ku wspomnieniom wakacyjnym. Nadziewany ziemniak 


Składniki:
(Na dwie porcje)

  • 2 duże ziemniaki
  • 6 plastrów szynki konserwowej
  • 2-3 garście startego sera
  • 2-4 łyżek sałatki coleslaw
  • 2 łyżki płaskie masła
  • sól do smaku
  • szczypiorek


Wykonanie:
  1. Ziemianki umyte ugotować na pół twardo (nie soliłam wody dodałam sól później możecie to zrobić już teraz)
  2. Podgotowane wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut.
  3. W tym czasie kroimy w kostkę szynkę konserwową, ścieramy ser, siekamy szczypior. Wyciągamy coleslaw z lodówki
  4. Gdy mamy ziemniaki upieczone wyciągamy, nacinamy wzdłuż (patrz foto 1)
  5. Widelcem ze skórki "ściągamy" miąższ na sam dół ( foto 2)
  6. Solimy, dodajemy masło(foto 3)
  7. Dodajemy ser(foto 4)
  8. Potem szynkę(foto 5)
  9. na górę colesław (foto 6)
  10. Dodajemy szczypior, gotowe podajemy.
Foto 1 

Foto 2 

Foto 3 

Foto 4 

Foto 5 

Foto 4

Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz