Post napisany ze sporym opóźnieniem, lecz brak czasu jest temu winien. Zapewne przy lepszej organizacji czasu udałoby się wpisać wcześniej...
Niemniej wpis już się realizuje i będziecie mogli zerknąć o co chodzi z tym garnkiem. W pewnym okresie mojego życia i aktywnym życiu kulinarno - blogowym brałam udział w konkursach i ten oto garnek stał sie moją własnością tym sposobem. Jestem z niego zadowolona, wykorzystuje do rożnego typu dań, gotowanych, pieczonych i wypieków również ;)
Dzisiaj zaprezentuję Wam ćwiartki z kurczaka pieczone we wspomnianym wcześniej naczyniu.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- sól
- pieprz
- czerwona słodka papryka
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180*C
- Ćwiartki kurczaka płuczemy, oczyszczamy, osuszamy papierowy ręcznikiem,
- Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką,
- Do garnka wlewamy olej - tyle aby przykrył dno, władamy mięso i obtaczamy w oleju.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia na 30 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C i pieczemy pod przykryciem jeszcze około 45 minut.
- Przed podaniem jeszcze na około 10 minut zostawiamy w piekarniku bez przykrycia.
- Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Proste przygotowanie, w zasadzie samo się robi, każdy będzie mógł przygotować samodzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz