sobota, 13 stycznia 2018

Racuchy drożdżowe tradycyjnie (i z jabłkami)

Racuchy każdy z nas zapewne jadł, te drożdżowe z dodatkami, czy tradycyjne posypane cukrem pudrem, lub z dodatkiem śmietany czy dżemu.
Dzisiaj chcę Wam zdradzić NAJLEPSZY przepis jaki dostałam w ręce na racuchy drożdżowe - te tradycyjne. 
Wystarczy dodać jabłka do ciasta i mamy już wersję z jabłkami.
Proste do zrobienia. Smaczne. Idealne na deser lub słodką kolację 



Składniki: (na 28-30 racuchów w zależności od wielkości)

  • 600 gramów mąki pszennej ( ja używam mąki babuni z biedronki)
  • 600 ml mleka ciepłego
  • 5 jajek
  • 60 gramów cukru
  • 16 gramaów drożdzy suszonych (30 świeżych)
  • 100 gramów roztopionego masła
  • cukier puder do obsypania racuchów
  • olej do smażenia


Do wersji z jabłkami:

  •  500 gramów jabłek
  • 50 gramów cukru


Przygotowanie:

Do miski dodajemy ciepłe mleko, drożdże ( u mnie suszone) masło roztopione, jajka, cukier - mieszamy do momentu aż składniki się połączą, teraz dodajemy mąkę.
Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Do wersji z jabłkami:
W czasie wyrastania ciasta jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach.
Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i prażymy do momentu aż zmiękną.
Studzimy.

Wyrośnięte ciasto nabieramy zwilżoną w oleju łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, smażymy partiami na wolnym ogniu.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem,

W wersji z jabłkami:
Do ciasta dodajemy prażone wcześniej jabłka, mieszamy aby równomiernie w cieście rozprowadzić jabłka,
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zarumienienia się placków z obu stron.