W dniu dzisiejszym mam dla Wd przepis z maki gryczanej. Od pewnego czasu staramy się ograniczyć mąkę pszenna i szukamy przepisów, potraw, metodą prób i błędów które nam odpowiadają.
Składniki:
- 300 gramów mąki gryczanej,
- 200 gramów startych jabłek na tarce o grubych oczkach
- 3-4 łyżki cukru (u nas trzcinowy)
- 250 - 300 ml letniego mleka 3,2% lub inne może być roślinne
- 2 łyżeczki droższy instant
- jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder z cynamonem do obsypania racuchów
Wykonanie:
- Mąkę, drożdże, jako, mleko, dodać szczyptę soli, cukier - wymieszać.
- Odstawić na co najmniej 30 minut, gdy ciasto podrośnie dodać starte jabłka - nie obierałam.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na małym płomieniu. do zarumienienia sie z obu stron.
- Gotowe racuchy obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz