środa, 14 listopada 2018

Racuchy z mąki gryczanej z jabłkami

W dniu dzisiejszym mam dla Wd przepis z maki gryczanej. Od pewnego czasu staramy się ograniczyć mąkę pszenna i szukamy przepisów, potraw, metodą prób i błędów które nam odpowiadają. 


Składniki:
  • 300 gramów mąki gryczanej,
  • 200 gramów startych jabłek na tarce o grubych oczkach
  • 3-4 łyżki cukru (u nas trzcinowy)
  • 250 - 300 ml letniego mleka 3,2% lub inne może być roślinne
  • 2 łyżeczki droższy instant
  • jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder z cynamonem do obsypania racuchów



Wykonanie:
  1. Mąkę, drożdże, jako, mleko, dodać szczyptę soli, cukier - wymieszać.
  2. Odstawić na co najmniej 30 minut, gdy ciasto podrośnie dodać starte jabłka - nie obierałam.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym płomieniu. do zarumienienia sie z obu stron.
  4. Gotowe racuchy obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smakowo różnią sie od "tradycyjnych", lecz jabłka dodają tutaj aromat, smak - z chęcią powtórzymy ten przepis :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz