W Gruzji chinkali zamawia się jako danie główne, jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się mięsem
Posiadają swój oryginalny kształt, a podawane na gorąco zawierają wewnątrz aromatyczny rosół.
Składniki:
Farsz:
- mielone mięso wołowe - 300gram
- Mielone mięso wieprzowe - 200gram
- poszatkowana cebula - 200gram
- pieprz - 1 łyżeczka
- zimna woda - 1 łyżka
Ciasto:
- mąka pszenna - 600 gram
- sól - szczypta
- ciepła woda ( ile mąka zabierze)
Wykonanie:
Zmielone mięso jedno i drugie mieszamy razem z cebulą, pieprzem i solą i wodą,
z mąki, soli i wody wyrabiamy cisto, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka,
dajemy farsz zlepiamy dwa przeciwległe końce
potem znowu przeciwne końce...
zlepiamy tak do momentu, aż uzyskamy sakiewkę
Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną - jeszcze tylko dwie minuty i są gotowe:) Nabijamy widelcem chinkali w ten koniuszek wystający - jedzenie ich zaczynamy od nadgryzienia, wypijamy rosołek( jest przepyszny) a potem zjadamy resztę.
Smacznego
ale fajne pierozki:)
OdpowiedzUsuńmuszą byc pyszne.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco:)
OdpowiedzUsuńdo mięsa można dodać także natkę pietruszki
OdpowiedzUsuńMam zamiar dzisiaj zrobić, jestem bardzo ciekawa smaku. (jedna malutka uwaga piszemy 300 gramów, nie 300 gram).
OdpowiedzUsuńBardzo słuszna uwaga.
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńSuche :( A gdzie rosół w farszu ?
OdpowiedzUsuńrobiłeś/aś i wyszły Ci suche??
Usuń