Można pokusić się o stwierdzenie, iż to takie odchudzone racuchy.
Składniki:
- 250g jogurtu naturalnego
- jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki miodu
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta:- Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy jajko, mieszamy,.
- Następnie dosypujemy stopniowo po łyżce mąki, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
- Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2-3 łyżki oliwy.
- Smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor (2 łyżki ciasta na jednego racucha)
- Do garnka przesypujemy wydrylowane wiśnie, wstawiamy na gaz, dodajemy miód i podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut.
- Podajemy racuchy razem z wiśniami od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Prezentują się bardzo apetycznie (i jak podane!), zapiszę sobie przepis do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Przypomniałaś mi, że już dawno nie robiłam racuchów, a szczególnie z wiśniami :)
OdpowiedzUsuń