Składniki:
( na jedną porcje)
- Truskawki świeże - 350 gram
- śmietana kremówka30% - 350 gram
- cukier puder - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- płatki migdałów - 2 łyżki
- makaron lasagne(listki) - 4 sztuki
Przygotowanie:
Zalewamy makaron wrzątkiem - czekamy 25 minut
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - chowamy do lodówki
w tym czasie kroimy nasze truskawki w plasterki
prażymy na suchej patelni płatki migdałów
Gdy makaron nam zmięknie - osuszamy go papierowym ręcznikiem i przekładamy: śmietana - truskawki - płatki migdałów - makaron - śmietana...itd
Gotowe schładzamy w lodówce i możemy podawać:)
Ooo nigdy nie jadłem Lazanii na słodko - super pomysł.
OdpowiedzUsuńTaki nietypowy, a jaki ciekawy pomysł na makaron z truskawkami...nie dość że z nazwy intrygujący to jeszcze ślicznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo ciekawie:) w sumie makaron z truskawkami je się u nas często, ale w takiej postaci to muszę przyznać, że nie :) Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńWypróbujcie, mój mąż pochłonął porcje błyskawicznie, a zrobiłam na próbę tylko jedną. Teraz już gości na stałe u nas:)
OdpowiedzUsuń