wtorek, 5 lipca 2011

Truskawki nadziane bitą śmietaną i posypane czekoladą.

Dzisiaj będzie truskawkowo, chyba każdy z nas robił kiedyś truskawki ze śmietaną?
Postanowiłam podać w/w truskawki w nieco inny sposób.Jest przy nich trochę zabawy, ale warto!

Będziemy potrzebowali: 
  • truskawki świeże   - 12sztuk
  • śmietana kremówka - 100gram
  • cukier puder  - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • czekolada  - 25 gram
  • wykałaczki - 8sztuk






Wykonanie:


Zaczynamy od ubicia śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy z szypułkami, odcinamy "czapeczkę" z 8 truskawek wydrążamy środek, pozostałe truskawki przecinamy na połowę (wzdłuż) czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, część dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy na talerzu kładziemy przepołowione truskawki nabijamy na wykałaczki i truskawki na nie. Napełniamy dobrze schłodzoną ubitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekolady. Na środek daję kleksa ze śmietany, gdy zjemy "nadziane" truskawki, te przepołowione maczamy w śmietanie i również ze smakiem zjemy.






















3 komentarze:

  1. Ciekawe podanie klasycznego połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się zgłaszam, że smaku truskawek ze śmietaną w ogóle nie znam ;-) Zawsze zjadam je bez dodatków. Podziwiam za tak precyzyjną robotę z nadziewaniem, wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń