Dzisiaj będzie truskawkowo, chyba każdy z nas robił kiedyś truskawki ze śmietaną?
Postanowiłam podać w/w truskawki w nieco inny sposób.Jest przy nich trochę zabawy, ale warto!
Będziemy potrzebowali:
- truskawki świeże - 12sztuk
- śmietana kremówka - 100gram
- cukier puder - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- czekolada - 25 gram
- wykałaczki - 8sztuk
Zaczynamy od ubicia śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy z szypułkami, odcinamy "czapeczkę" z 8 truskawek wydrążamy środek, pozostałe truskawki przecinamy na połowę (wzdłuż) czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, część dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy na talerzu kładziemy przepołowione truskawki nabijamy na wykałaczki i truskawki na nie. Napełniamy dobrze schłodzoną ubitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekolady. Na środek daję kleksa ze śmietany, gdy zjemy "nadziane" truskawki, te przepołowione maczamy w śmietanie i również ze smakiem zjemy. | ||||||||||||
Ciekawe podanie klasycznego połączenia :-)
OdpowiedzUsuńJa się zgłaszam, że smaku truskawek ze śmietaną w ogóle nie znam ;-) Zawsze zjadam je bez dodatków. Podziwiam za tak precyzyjną robotę z nadziewaniem, wyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
OdpowiedzUsuń