Placki które pamiętamy z dzieciństwa, zwykle podawane z jabłkami. W domu " posiadam ;-)" niejadka, więc muszę sporo kombinować. Z jabłkami racuchów nie chce, z jagodami....o tak ale tylko te z syropu!
Składniki:
- mąka - 200 gram
- drożdże świeże - 15 gram
- mleko (ciepłe) - 1 szklanka
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- cukier ( do drożdży) - 1 łyżka
- cukier (do ciasta) - 1/2 szklanki
- cukier puder(do posypania( - 2 łyżki)
- jagody w syropie - 2 łyżki
- olej do smażenia - 4 łyżki
Wykonanie:
- Drożdże zasypujemy łyżka cukru, dodajemy łyżkę mleka - rozpuszczamy
- Dodajemy do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy - mieszamy,
- Dolewamy nasze rozpuszczone drożdże, letnie mleko ponownie mieszamy.
- Odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem
- Gdy nam ciasto wyrośnie dodajemy jagody (odcedzone)
- Delikatnie całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut
- Po tym czasie smażymy na oleju porcjami - na wolnym ogniu (jagody mogą się przypalać)
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz