Kalafior - z niego zrobiłam pyszny placek.
Pieczarki - z nich powstał mój sos:)
Składniki:
- Kalafior - połówka dużego, lub jeden mały
- pieczarki - 500 gram
- jajko - 1 sztuka
- bułka tarta - 1 szklanka
- cebula - 2 sztuki
- olej - 2 łyżki
- śmietana 22% - 1/3 szklanki
- woda - szklana ( do podlania sosu)
Wykonanie:
Na początku rozbieramy kalafior na różyczki, potem wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do momentu gdy będzie półtwardy - odcedzamy.
Pieczarki oczyszczone kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu przyprawiamy do smaku,solą i pieprzem. Zalewamy wodą i chwilkę dusimy.Dodajemy śmietanę i redukujemy sos.
Smażymy cebulę. Kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy usmażoną cebulę, jajko, wszystko razem mieszamy ( gdy ciasto będzie zbyt lejące dodajcie trochę bułki tartej).
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozsmarowujemy na całej patelni placek, smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Wierzch placka obsypujemy bułką tartą.
Kładziemy na patelni duży talerz ( musi być dokładnie tej samej wielkości) i przewracamy patelnie z plackiem do "góry nogami" i ponownie zsuwamy z talerza placek na patelnie i smażymy dalej około 5 minut.
Kroimy w trójkąty i podajemy z sosem. Smacznego!
Bardzo pomysłowe i bardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja na przygotowanie kalafiora. a taki sos z pieczarek uwielbiam
OdpowiedzUsuń