Pierogi to danie z tych, które uwielbiam i mogłabym je jadać ciągle.
Z farszem możemy kombinować ile wlezie.
Wsadzamy do nich mięcho, owoce, warzywa, mieszamy kombinujemy i nowe smaki odkrywamy.
Dzisiaj pokaże Wam moje pierogi z kapustą i grzybami, farsz ten wykorzystuję również do krokietów.
Tak za jednym zamachem, co by się nie narobić.
Ułatwianie sobie pracy to podstawa:)
Składniki:
Farsz:
- kapusta kiszona z marchewką i ziołami - 1kg
- pieczarki - 800 gram
- kucharek - 1 łyżka
- pieprz - 1/2 łyżki
- kminek mielony- 1/2 łyżki
- olej do smażenia- 1 łyżka
Ciasto:
- mąka pszenna - 1 kilogram
- woda ciepła- ile mąka zabierze
- sól - łyżeczka
- olej - 2 łyżki
Wykonanie:
Kapustę kiszoną płukamy kilkakrotnie zimną wodą. Następnie gotujemy aż będzie miękka(około 40minut) Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyrabiamy ciasto: Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół - jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. Kładziemy farsz na środek i sklejamy. Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić, potem gotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną 2-3 minutki gotujemy następnie okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada. Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne! Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutki Smacznego:) | ||||||||
Wielofunkcyjny farsz, lubię to :)
OdpowiedzUsuńi pierogi - podwójnie lubię to! :D
Ale pyszne są twoje pierożki mniami :-)
OdpowiedzUsuńPodpisuje się, pierogi to najlepsze potrawa na świecie, i basta:))
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, muszę powiedzieć żonie, żeby zrobiła :):):)
OdpowiedzUsuń