poniedziałek, 26 września 2011

Pierogi z kapustą i grzybami.

 
Pierogi to danie z tych, które uwielbiam i mogłabym je jadać ciągle.
  Z farszem możemy kombinować ile wlezie.
Wsadzamy do nich mięcho, owoce, warzywa, mieszamy kombinujemy i nowe smaki odkrywamy.
Dzisiaj pokaże Wam moje pierogi z kapustą i grzybami,  farsz ten wykorzystuję również do krokietów. 
Tak za jednym zamachem, co by się nie narobić. 
Ułatwianie sobie pracy to podstawa:)
Składniki:
Farsz:
  • kapusta kiszona z marchewką i ziołami - 1kg
  • pieczarki - 800 gram
  • kucharek - 1 łyżka
  • pieprz - 1/2 łyżki
  • kminek mielony- 1/2 łyżki
  • olej do smażenia- 1 łyżka
Ciasto:
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • woda ciepła- ile mąka zabierze
  • sól - łyżeczka
  • olej - 2 łyżki

Wykonanie:



 
Kapustę kiszoną płukamy kilkakrotnie zimną wodą.
Następnie gotujemy aż będzie miękka(około 40minut)
 Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu).  Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy. 
Odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrabiamy ciasto:
Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół - jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. Kładziemy farsz na środek i sklejamy. Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić, potem gotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną 2-3 minutki gotujemy następnie okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada. Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!
Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutki
Smacznego:)







  



 



    




 

















5 komentarzy:

  1. Wielofunkcyjny farsz, lubię to :)
    i pierogi - podwójnie lubię to! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne są twoje pierożki mniami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpisuje się, pierogi to najlepsze potrawa na świecie, i basta:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, muszę powiedzieć żonie, żeby zrobiła :):):)

    OdpowiedzUsuń