Późne powroty do domu, wspomagają pomysłowość, na zrobienie czegoś szybkiego, a jednocześnie pożywnego dania. Wiedziałam że ciacho francuskie w domu mam (staram się je mieć pod ręką), wędlina także jakaś w lodówce jest no i oczywiście ser.Główka pracuje.... no i postanowiłam spróbować tartę na cieście francuskie,ale na ostro;)
W smaku przypomina trochę pizze - pochłonęliśmy całą od razu;-)
Składniki:
- ciasto francuskie arkusz - arkusz
- (kupuję w biedronce)
- wędlina (u mnie krakowska) - 250 gram
- pomidory - 4 sztuki
- ser żółty starty - 250 gram
- sól, pieprz - do smaku
- oregano suszone (opcjonalnie) - 2 łyżeczki
- tłuszcz do smarowania blachy - 1 łyżka
- (masło, margaryna)
Wykonanie:
Na początku nastawiamy piekarnik na 180*C. Smarujemy formę na tartę tłuszczem. Przekładamy dociskając ciasto francuskie na blachę. Nakłuwamy widelcem - bardzo gęsto. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na nim rozsypać fasolę, groch - co, śco obciąży nam ciasto, aby zanadto nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnikana15 minut. W tym czasie kroimy wędlinę w kostkę, pomidora w pół plastry, jeśli macie ser w całości, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto mamy podpieczone, ściągamy " obciążenie", na spód ciasta rozsypujemy wędlinę, na niej układamy pokrojone pomidory, przyprawiamy sola, pieprzem i ewentualnie oregano. Obsypujemy całość startym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Podajemy gorące.
fajna inspiracja na wieczór. Dzieki
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy Tapenda
Bardzo się cieszę , że spodobał się pomysł;)
OdpowiedzUsuńU mnie w ubiegłą sobotę była taka oszukana pizza na francuskim. Szybko i smacznie,a to chyba każdy lubi;)
OdpowiedzUsuń