Szneki rodem z Wielkopolski, znane w całej Polce jako pyszne drożdżówki z lukrem lub kołacze. U nas także cieszą się dużym powodzeniem, nie odstają od innych wcale;)
Ciasto na szneki, wyrabiałam w maszynce do wypieku chleba, 1,5h i ciacho gotowe do dalszej obróbki. Gdy robione w maszynce masła nie musiałam topić, gdy ręcznie trzeba roztopić. Do dzieła!
Składniki:- Mąka pszenna - 500g plus do obsypania
- drożdże instant - 7g
- mleko - 200 ml
- cukier - 130 g
- cukier waniliowy - 16g (duża torebka)
- masło 150g plus do wysmarowana ciasta (ok. 1,5 łyżki)
- żółtka - 3 sztuki
- sól - 1 szczypta
- cukier puder - 1 szklanka
- gorąca woda -1 łyżka
Wykonanie:
Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiane było w maszynce do pieczenia chleba:
Na początku dodajemy składniki mokre: mleko, następnie pokrojone w kostkę masło, sól (sól jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z drożdżami), żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Włączamy tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki mamy.
Gdy jednak nie macie maszynki:
- Mleko podgrzać. Następnie stopić masło. Mąkę wsypać do miski.
- Zrobić dziurkę, wlać do niej mleko.
- Dosypać cukier i dodać drożdże, następnie całość wymieszać razem.
- Od razu dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione masło i cukier waniliowy.
- Ugniatać i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.
- Na stolnice rozsypać mąkę (aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiać.
- Rozwałkować w miarę równy prostokąt, następnie posmarować roztopionym masłem.
- Zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry.
- Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki mlekiem (pominęłam ten etap).
- Nastawić piekarnik na 170*C i piec około 20 minut.
- Gotowe (letnie) polewamy lukrem.
Lukier:
Szklankę cukru pudru mieszamy z łyżką gorącej wody - gotowe;)
* Zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego boku - dzięki czemu wyszły mi tycie szneki :-) Polecam zwinąć wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą, wydłużamy czas pieczenia o około 5 minut;)
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPoproszę jeden do kawy...
Protestuję :). Szneka z glancem jest bydgoska! Bardzo lubię, idealna na podwieczorek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMniam:)))
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania przepisu do mojej akcji na Durszlaku "Kuchnia regionalna" :)
OdpowiedzUsuńdodane;)
Usuń