Tłusty czwartek, więc pączki u nas muszą być obowiązkowo. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na mini pączki z serem. Szukałam od jakiegoś czasu sensowny przepis, taki który przemówi do mnie. Trafiłam na bloga Kuchnia Agaty i to właśnie tym przepisem się posiłkowałam. To był strzał w dziesiątkę! Smak dzieciństwa, takie pączki robiła nasza sąsiadka, dzieciaki ustawiały się w kolejce po nie;) to były czasy.... Potem sąsiadka się wyprowadziła i ..... po pączkach. Do dzisiaj;) Polecam wypróbować!
Składniki:
- 200g twarogu ( u mnie półtłusty)
- 250g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (mała paczka)
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do obsypania
Wykonanie:
- Twaróg kroimy na mniejsze części wrzucamy do melaksera, dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy jajko, alkohol, miksujemy dalej.
- Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do sera - miksujemy.
- Nabieramy porcje ciasta, tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
- Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz