Do dżemu zabierałam się od jakiegoś czasu, zwykle przeszkadzał mi brak czasu, teraz mam go sporo więc kulinarnie udzielam się intensywnie;) Do zrobienia dżemu nie użyłam cukru żelującego,po prostu zwykły cukier plus cytryna. Wyszło smacznie i zdrowo;)
Składniki:
- ok. 1 kg truskawek
- 6 łyżek cukru
- 1 cytryna
Wykonanie:
- Truskawki płuczemy pod zimną wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,
- Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.
- Zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.
- Po tym czasie wstawiamy na gaz.
- Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek.
- Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek.
- Gotujemy na wolnym ogniu, łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;)
- Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.
- Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
- Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem.
- Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz