Placki z sosem grzybowym, robiłam wcześniej podobnie, lecz tutaj do sosu dodałam piwo. W smaku sos zyskał innym smak, jest bardziej aromatyczny. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Potrawy które przedstawiłam z dodatkiem piwa, pokazują iż możemy dodawać nie tylko do mięs, ale także do wypieków, deserów i zup. Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Bawmy się smakiem;)
Składniki:
( 2 porcje)
Ciasto:
- ziemniaki - 4 sztuki ( Duże)
- cebula - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżka mąki
- 4-5 łyżek oleju do smażenia
Sos grzybowy
- Grzyby leśne (u mnie podgrzybek mrożony) ewentualnie pieczarki - 200 gram
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1i1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki piwa (u mnie Książęce Burgundowe Trzy Słody)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz - do smaku
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta:- Obieramy i myjemy ziemniaki, osuszamy, następnie trzemy na drobnych oczkach.
- Dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
- Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone wcześniej ziemniaki z płynu i wykorzystujemy skrobię, która nam się zebrała na dnie.
- Dorzucamy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodajemy dużo, skrobia zwiąże ciasto.
- Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być.
- Kroimy grzyby na małe kawałki, jeśli macie mrożone, pokrojone, - rozmrażamy. Następnie podsmażamy na maśłe, po chwili zalewamy piwem, gotujemy 5 minut, potem wlewamy bulion.
- Dodajemy liść laurowy ziele angielskie, przyprawy - chwilę dusimy i dodajemy Śmietanę.
- Gotujemy jeszcze dosłownie minute - sos gotowy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta.
- Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz