Wędzenie w woku podpatrzyłam u Berniki, zaciekawił mnie ten sposób, do tego stopnia iż spróbowałam sama coś uwędzić, właśnie w woku.U mnie wędziliśmy piersi z indyka, wyszły smaczne wilgotne w środku, soczyste po prostu pyszne!
Składniki:
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli ziołowej(u mnie Kamis)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem(Kamis)
Do wędzenia:
- 1/3 szklanki herbaty (u mnie zielona)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ryżu białego
- łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 2 kulki ziela angielskiego
- gałązka kopru
Wykonanie:
Piersi z indyka kroimy na grube plastry, myjemy osuszamy. Następnie smarujemy marynatą którą robimy z oleju, sosu sojowego plus przyprawy, wkładamy do szczelnego pojemnika, odstawiamy na noc.
Następnego dnia wsypujemy do woka (wyłożonego folią aluminiową) ryż herbatę, przyprawy, z patyczków do szaszłyków robimy "kratkę" na której położymy piersi.
Wok rozgrzewamy około 5 minut(bez piersi) następnie układamy piersi na wspomnianej wcześniej kratce, przykrywamy szczelnie (najlepiej pokrywkę także owinąć folią aluminiową), wędzimy na najmniejszym ogniu około 30 - 35 minut. Czas wędzenia zależy jakiej grubości będą plastry Indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz