Mamy dzisiaj tłusty czwartek, zrobiłam więc Boliwijskie pączki Tawa Tawas, zainspirował mnie ten Blog. W smaku przypominają rzeczywiście trochę faworki, trochę pączki.
Dodałam coś od siebie, czas przygotowania to rzekomo 20 minut łącznie z pieczeniem, mnie to zajęło łącznie około 45 minut ;)
Pyszne, smaczne, szybkie, Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki (po 250 ml)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki stopionego masła
- 125 ml mleka
- 2 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder do obsypania pączków
Wykonanie:
Do miski wsypujemy suche produkty, mieszamy ( robiłam to widelcem), dodajemy jajka mleko i roztopione masło, mieszamy aby składniki się połączyły tworząc zwarte ciasto.
Odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz w garnku.
Obsypujemy stolnic mąką, rozwałkowujemy ciasto.
Następnie tniemy w paski a te paski w rąby, najlepiej kółkiem do pizzy, ciasto nie przyklejało się do kółka ;)
Partiami smażymy w rozgrzanym tłuszczu, do zarumienia, z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz