Chleb domowy - to zapach w domu który pobudza emocje i nie tylko. Powracam powoli do domowych wypieków - troszkę w zdrowszej wersji. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na chleb z mąki orkiszowej. Chleb smaczny a dodatek ziaren wzbogaca smak.
Składniki:
- 400 gramów mąki orkiszowej (u mnie orkiszowa tortowa)
- około 300 ml ciepłej wody
- Opakowanie drożdży instant
- 1 łyżeczka miodu
- około 80 gramów mieszanki ziaren ( słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam itp)
- mleko do posmarowania chleba
- szczypta soli
- tłuszcz do posmarowania foremki
- otręby pszenne do obsypania posmarowanej tłuszczem blachy
Wykonanie:
- Wyrabiam w automacie do wypieku chleba - wlewam wodę do pojemnika, następnie dodaję mąkę, drożdże, sól i 3/4 nasion - wstawiam do wyrabiania.
- Gdy ciasto jest gotowe przekładam do posmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami blachy - rozprowadzam równomiernie, - odstawiam na noc pod przykryciem.
- Rankiem smaruje mlekiem obsypuje resztą nasion
- Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika na 40 minut.
- Gdy chcecie robić w tym samym dniu - oczywiście nie ma problemu - po wyrobieniu ciasto jest gotowe do wypieku - mnie łatwiej odstawić na noc i rano i po przebudzeniu wstawić do piekarnika.
- Gdy wyrabiacie ręcznie wsypujemy mąkę i sól - mieszamy, następnie dodajemy wodę, drożdże i nasiona (3/4) mieszamy - odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 40 minut.
- Po wyrośnięciu przekładamy do formy wcześniej nasmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami - smarujemy mlekiem i obsypujemy resztą nasion.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C - pieczemy 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz