poniedziałek, 17 lutego 2020

Chleb orkiszowy - na drożdżach

Chleb domowy - to zapach w domu który pobudza emocje i nie tylko. Powracam powoli do  domowych wypieków - troszkę w zdrowszej wersji. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na chleb z mąki orkiszowej. Chleb smaczny   a dodatek ziaren wzbogaca smak. 


Składniki:
  • 400 gramów mąki orkiszowej (u mnie orkiszowa tortowa)
  • około 300 ml ciepłej wody
  • Opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka miodu
  • około 80 gramów mieszanki ziaren ( słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam itp)
  • mleko do posmarowania chleba 
  • szczypta soli 
  • tłuszcz do posmarowania foremki 
  • otręby pszenne do obsypania posmarowanej tłuszczem blachy
Wykonanie:
  1. Wyrabiam w automacie do wypieku chleba  - wlewam wodę do pojemnika, następnie dodaję mąkę, drożdże, sól i 3/4 nasion - wstawiam do wyrabiania.
  2. Gdy  ciasto jest gotowe przekładam do posmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami blachy - rozprowadzam równomiernie, - odstawiam na noc pod przykryciem.
  3. Rankiem smaruje mlekiem obsypuje resztą nasion
  4. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika na 40 minut.
  5. Gdy chcecie robić w tym samym dniu - oczywiście nie ma problemu - po wyrobieniu ciasto jest gotowe do wypieku - mnie łatwiej odstawić na noc i  rano i po przebudzeniu wstawić do piekarnika. 
  6. Gdy wyrabiacie ręcznie wsypujemy mąkę i sól  - mieszamy, następnie dodajemy wodę, drożdże i nasiona (3/4) mieszamy - odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 40 minut.
  7. Po wyrośnięciu przekładamy do formy wcześniej nasmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami - smarujemy mlekiem i obsypujemy resztą nasion.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C  - pieczemy  40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz