sobota, 9 lipca 2011

Racuchy z jagodami

Placki które pamiętamy z dzieciństwa, zwykle podawane z jabłkami.  W domu " posiadam ;-)" niejadka, więc muszę sporo kombinować. Z jabłkami racuchów nie chce, z jagodami....o tak ale tylko te z syropu!
Składniki:
  • mąka - 200 gram
  • drożdże świeże - 15 gram
  • mleko (ciepłe) - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • cukier ( do drożdży) - 1 łyżka
  • cukier (do ciasta) - 1/2 szklanki
  • cukier puder(do posypania( - 2 łyżki)
  • jagody w syropie - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 4 łyżki
Wykonanie:
  1. Drożdże zasypujemy łyżka cukru, dodajemy łyżkę mleka - rozpuszczamy
  2.  Dodajemy do miski mąkę, cukier, cukier waniliowy - mieszamy,
  3. Dolewamy nasze rozpuszczone drożdże, letnie mleko  ponownie mieszamy.
  4. Odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem
  5. Gdy nam ciasto wyrośnie dodajemy  jagody (odcedzone)
  6. Delikatnie całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut
  7. Po tym czasie smażymy na oleju porcjami - na wolnym ogniu (jagody mogą się przypalać)
Smacznego ;-)