niedziela, 10 lipca 2011

Udka w ziołach prowansalskich

Wybieracie się na piknik? 
 Może chcecie zaskoczyć bliskich zupełnie nowym smakiem kurczaka? 
To danie właśnie takie jest!
Składniki:
  • Ćwiartka z kurczaka - 3 sztuki
  • sól, pieprz - do smaku
  • zioła prowansalskie - 3 łyżki
  • olej - 4 łyżki
Wykonanie: 

Mięso oczyszczamy, płukamy, suszymy papierowym ręcznikiem.
Z oleju, soli, pieprzu i ziół prowansalskich robimy marynatę - wszystkie składniki w miseczce ze sobą łączymy. wkładamy mięso kurczaka i smarujemy marynatą. Odstawiamy w marynacie na co najmniej 30 minut do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180*C, pieczemy w tej temperaturze 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 110*C i pieczemy jeszcze 30 minut podlewając co jakiś czas powstałym sosem.