piątek, 5 sierpnia 2011

Kalafior w niecodziennej odsłonie

Kalafior - z niego zrobiłam pyszny placek.
Pieczarki  - z nich powstał mój sos:)


Składniki:
  • Kalafior - połówka dużego, lub jeden mały
  • pieczarki - 500 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • śmietana 22% - 1/3 szklanki
  • woda - szklana ( do podlania sosu)
Wykonanie:
Na początku rozbieramy kalafior na różyczki, potem wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do momentu  gdy będzie półtwardy  - odcedzamy.
        Pieczarki oczyszczone kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu przyprawiamy do smaku,solą i pieprzem. Zalewamy wodą i chwilkę dusimy.Dodajemy śmietanę i redukujemy sos.
       Smażymy cebulę. Kalafior trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy usmażoną cebulę, jajko, wszystko razem mieszamy ( gdy ciasto będzie zbyt lejące dodajcie trochę bułki tartej).
        Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozsmarowujemy na całej patelni placek, smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Wierzch placka obsypujemy bułką tartą.
Kładziemy na patelni duży talerz ( musi być dokładnie tej samej wielkości) i przewracamy patelnie z plackiem do "góry nogami" i ponownie zsuwamy z talerza placek na patelnie i smażymy dalej około 5 minut.
        Kroimy w trójkąty i podajemy z sosem. Smacznego!