niedziela, 18 września 2011

Puree ziemniaczane z porem...

Tradycyjne ziemniaki?
To już było... puree ziemniaczane z dodatkami to jest to! 
Niby to samo, ale właśnie, ów dodatek zmienia smak ziemniaków.
Puree doskonałe jest jako podstawa do mięska, lub jako samodzielne danie - jak kto woli.
Składniki:
Ziemniaki - 5 - 6 sztuk większych
śmietana - 1,5 łyżki
sól - do gotowania ziemniaków 1/2 łyżki
pieprz - szczypta
por - 1 sztuka - mała
rzodkiewka - 2 kulki
Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
Por blanszujemy, kroimy w plasterki.
Odcedzamy ziemniaki, tłuczemy i dodajemy śmietanę 
i pokrojony por,przyprawiamy, wszystko mieszamy.
Robimy łyżką owalne kule i na wierzchu łyżką robimy rowki.
Zapiekamy w piekarniku200*C , opcja grill, do zarumienienia sie ziemniaków.
W rowki wkładamy plasterki rzodkiewki.
Smacznego!