środa, 21 grudnia 2011

Złota kuchnia polska Elżbiety Adamskiej

 Kolejna propozycja ciekawej lektury kulinarnej.

Pierwsze pytanie jakie  się nasuwa, to dlaczego złota?

Można interpretować to dwojako - złota, ponieważ ma pozłacane brzegi kartek, dzięki temu  wygląda rewelacyjnie, można  potraktować  ją jako prezent, nawet dla  najbliżej osoby.

Z drugiej strony, złota - gdyż zawiera nie tylko przepisy, cudowne zdjęcia potraw, ale także cenne rady.
zdjęcie - złota kuchnia polska Zdjecie kaczka
Podane jak na tacy, alfabetycznie, co ułatwia poszukiwanie zagadnień które nas interesują.
Czytając dalej, mamy szeroki wachlarz przepisów na:  sosy,  masła, przystawki, zupy i kremy... to tylko kilka wybranych pozycji  przeze mnie. Wszystko zaznaczone kolorowym i czytelnym indeksem.

Autorka dzięki podróżom  (Chiny Włochy, Francja..) proponuje nam  wiele wariantów przygotowania tradycyjnych dań.

Wszystko opisane krok po kroku,  co ułatwi nawet początkującej  osobie  przygotować  najbardziej fantazyjne dania.

Książka godna polecenia, moim zdaniem  wypełniła lukę w świecie kulinarnych inspiracji - piękna, praktyczna i stosunkowo nie droga jak na dzisiejsze realia cenowe książek.

Polecam
Magdalena Brzoskowska
wydawnictwo Olesiejuk