piątek, 9 grudnia 2011

Mini zapiekanka z białą kiełbasą...

Zapiekanki, to wdzięczne dania,
możemy przygotować wcześniej,
potem tylko... sru do piekarnika i gotowe;)
Składniki:
  • biała kiełbasa - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • oregano - 2 szczypty
  • słodka papryka - 2 szczypty
  • sól(do posolenia ziemniaków) - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
Wykonanie:
Obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i tłuczemy do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy.
Białą kiełbasę i cebulę kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do foremek nakładamy na spód kiełbasę, następnie cebulę i ziemniaki (nakładałam je pistoletem do ciastek ;)
Posypujemy oregano i słodką papryką (możemy innymi ziołami, przyprawami) ja w tym momencie mam "fazę" na oregano i prawie do wszystkiego dodaję;))
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C 20 - 25 minut 
( Bez termoobiegu)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje :) Takie dania dobrze sprawdzają się w ciągu tygodnia gdy nie ma czasu na robienie obiadu. Wystarczy zrobić dzień wcześniej, a drugiego dnia podgrzać i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, to prawda. Lubie własnie za to zapiekanki no i oczywiście za smak jeszcze!:)

    OdpowiedzUsuń