środa, 21 grudnia 2011
Złota kuchnia polska Elżbiety Adamskiej
Pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to dlaczego złota?
Można interpretować to dwojako - złota, ponieważ ma pozłacane brzegi kartek, dzięki temu wygląda rewelacyjnie, można potraktować ją jako prezent, nawet dla najbliżej osoby.
Z drugiej strony, złota - gdyż zawiera nie tylko przepisy, cudowne zdjęcia potraw, ale także cenne rady.
Podane jak na tacy, alfabetycznie, co ułatwia poszukiwanie zagadnień które nas interesują.
Czytając dalej, mamy szeroki wachlarz przepisów na: sosy, masła, przystawki, zupy i kremy... to tylko kilka wybranych pozycji przeze mnie. Wszystko zaznaczone kolorowym i czytelnym indeksem.
Autorka dzięki podróżom (Chiny Włochy, Francja..) proponuje nam wiele wariantów przygotowania tradycyjnych dań.
Wszystko opisane krok po kroku, co ułatwi nawet początkującej osobie przygotować najbardziej fantazyjne dania.
Książka godna polecenia, moim zdaniem wypełniła lukę w świecie kulinarnych inspiracji - piękna, praktyczna i stosunkowo nie droga jak na dzisiejsze realia cenowe książek.
Polecam
Magdalena Brzoskowska
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dostałam tę wspaniałą książkę w prezencie gwiazdkowym. Jest wspaniała. Mnóstwo przepisów, porady dotyczące poszczególnych potraw jak i ogólne kulinarne zasady. Sama książka rzeczywiście prezentuje się elegancko i pięknie.
OdpowiedzUsuńCiesze sięże Ci przypadła do gustu.
OdpowiedzUsuńJa również jestem z niej zadowolona;)