piątek, 9 grudnia 2011

Zupa Grzybowa

Zupa grzybowa, to kolejna potrawa, która gości u nas na Wigilijnym stole.
Koniecznie z kaszą!
Wyczekiwana niemal przez cały rok... :)

Składniki:
  • Grzyby suszone - 1/2 szklanki
  • woda - 2litry
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2kuleczki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • sól, pieprz - do smaku
  • ugotowana kasza jaglana - 400 gram

Wykonanie:
1. Na początku gotujemy w wodzie obraną marchewkę i pietruszkę.

2. Po pięciu minutach dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i grzyby suszone - gotujemy do miękkości grzybów - około 20 minut. Przyprawiamy do smaku.

3. Dodajemy śmietanę do zupy, zagotowujemy.

4. Podajemy z kaszą (można z makaronem).


Smacznego!